Over onze houtovens

Doppio Houtovens 


Doppio’s houtovens zijn het resultaat van de voorliefde voor het outdoor koken van Koen en Jan uit Antwerpen. Zij vielen meteen voor de charmes en onbeperkte mogelijkheden die een houtoven met zich meebrengt. Omdat ze deze liefde graag wilden delen met anderen, kwamen ze met het idee om zelf een houtoven op de markt te brengen. Na heel wat marktonderzoek en persoonlijke ervaringen kwamen ze met een eigen ontwerp dat aan alle wensen voldeed. Hierbij lag de focus op duurzaamheid, mobiliteit en optimale bruikbaarheid.


Volgens Portugese traditie


Om al deze wensen te vervullen, trokken Koen en Jan naar Portugal, waar nog steeds een authentieke houtoven traditie heerst. Hier worden de houtovens met de hand gemaakt volgens een traditie die al generaties lang van vader op zoon wordt doorgegeven. De Portugese klei, dat hét materiaal bij uitstek vormt om in te bakken, braden of roosteren, wordt nauwkeurig en laag per laag aangebracht totdat de oven haar gewenste vorm heeft. Daarna wordt de klei gebakken en in een roestvrij staal gehesen die niet alleen beschermt tegen de Belgische weersomstandigheden, maar ook een uitstekende isolatie vormt. Deze isolatie biedt veiligheid tegen verbranding aan de buitenzijde, en zorgt tegelijk voor een beter warmtebehoud aan de binnenzijde van de houtovens.

Eindeloze mogelijkheden


De korte tijd die nodig is voor de oven om op te warmen (minder dan 40 minuten), in combinatie met de uitstekende isolatie, maken dat de gaartijd van veel gerechten erg laag is. Daarentegen kan men natuurlijk ook op lagere temperatuur koken (slow-cooking). De hoge mate waarin de isolatie de warmte vasthoudt is hiervoor ideaal. Men kan het vuur namelijk stoken tot op de gewenste temperatuur en deze lang vasthouden. Pizza is klaar in minder dan 1 minuut, geroosterd vlees in een oogwenk, brood of tapenade dan weer wat langzamer.